Příprava šungitové vody - návod krok za krokem

10.09.2024 23:08

Šungitová voda je jakýmsi přírodním elixírem s blahodárnými účinky na tělo i mysl. Šungit, prastarý minerál pocházející z Ruska, je známý svou schopností čistit vodu, obohacovat ji o minerály a neutralizovat škodlivé látky. Pití šungitové vody může pomoci zlepšit zdraví, detoxikovat organismus, podpořit imunitu a dodat energii. V následujících krocích Vám vysvětlíme, jak si tento magický "nápoj" připravit přímo doma. Je to snadné a rozhodně se to vyplatí!

V tomto návodu se budeme věnovat pouze přípravě pomocí tzv. šungitové drtě - štěrku, nikoliv pomocí šungitových pyramid.  

Co budete potřebovat (aneb nástroje šéfkuchaře)

  • šungitové kameny, respektive šungitový štěrk (kameny průměrné velikosti 1 - 4 cm), 
  • skleněnou, případně keramickou nádobu o objemu 1 a více litrů (ne plast, ne kov!),
  • lehce odstátou pitnou vodu z vodovodu nebo pitnou vodu ze studny a dalších vhodných zdrojů (ne mrtvou vodu z PET láhví!),
  • něco na zakrytí nádoby (látku, papírovou utěrku, gumičky apod.),
  • pro první přípravu pak cedník nebo jemnější síto/sítko.

Podrobný návod na přípravu šungitové vody

První použití - první várka

Nejprve důkladně opláchněte šungitové kameny pod tekoucí vodou, aby se odstranily všechny nečistoty a prach. Nepoužívejte mýdlo, prostředky na dezinfekci či mytí nádobí, prostě žádné chemikálie. Preferujeme čistý přírodní postup, ne chemický koktejl! 

Pokud cítíte potřebu dezinfikovat nebo takzvaně "aktivovat" šungit, můžete šungit poprvé tři minutky povařit nebo přelít horkou vodou a nechat chvilku odstát. 

Do čisté nádoby (sklo, případně keramika) si připravte vodu z kohoutku, kterou nechte odstát (nejlépe zakrytou tenkou látkou nebo papírovou utěrkou apod.). Nebo čistou vodu například z Vaší studny. Opakujeme nikdy ne "mrtvou" vodu z PET láhví nebo vodu destilovanou. 

Poté vložte šungitové kameny (propraný štěrk) do připravené čisté skleněné nebo keramické nádoby a zalijte je odstátou či nechlorovanou vodou. Alternativně samozřejmě můžete použít jednu nádobu, kdy opačně vsypete šungit do nachystané vody.

Doporučený poměr šungitu: kolik šungitu je třeba na litr vody?

Doporučovaný poměr šungitu a vody se značně liší, řekněme od 50 po 300 gramů šungitu na litr vody. Obvyklá dávka je ale přibližně 100 gramů šungitu na 1 litr vody. Přidáte-li více šungitu, proces bude mírně rychlejší a intenzivnější.

Osobně používám (necelé) půl kilogramové balení na 3 litry vody

Vždy zajistěte, aby kameny byly rovnoměrně rozloženy, byly plně ponořeny ve vodě a ideálně měly maximální (plochou) kontakt s čištěnou vodou. Zde je asi lepší používat širší nádobu s lepším rozložením štěrku po dně. 

Jak dlouho trvá příprava šungitové vody? 

Opět záleží jak na složení čištěné vody, tak na kvalitě a "opotřebení" šungitu, jakožto i teplotě a dalších méně podstatných faktorech.

Není to jaderná fyzika - prostě to zkoušejte a pracujte s vlastní zkušeností.

Obecně lze říci, že při průměrných podmínkách musí šungit pracovat nejméně 6 - 8 hodin, ideálně pak 12 - 24 hodin, případně až 72 hodin (3 dny). Šungit potřebuje určitý čas na práci.  Někteří, podobně jako například u kombuchy, upíjejí vodu postupně, po pár hodinách. Obvykle se ale voda slévá a zakládá nová várka.

Osobně používám cyklus okolo 16 hodin (kohoutková vody, vyšší poměr) a ne, skutečně v noci ke slití šungitové vody nevstávám. Jak to vyjde, tak to vyjde. 

Naše doporučení: První várku nechte o něco déle, obsah nádoby následně vylijte, znovu šungit i nádobu propláchněte a teprve poté založte první "ostrou" dávku.

Nádobu s pracujícím šungitem nechte stát někde v rohu při běžné, pokojové teplotě, ani světlo či sluníčko nevadí. To, že šungit pracuje, poznáte (zase mi to připomíná kombuchu) také podle uvolňování bublin z povrchu šungitu. Nádobu nechte volně, nezavírejte, je ale dobré ji něčím lehkým překrýt, aby dovnitř nepadal prach nebo dokonce nějaký ten žíznivý, ale obtížný hmyz.


Odstavení a příprava další várky

Jakmile se Vám zdá, že je čas (podle hodinek nebo pozorování), slijte právě připravenou šungitovou vodu, ideálně do skleněné nádoby nebo nádob a dejte do ledničky. Je to lepší, i když studené do těla přijít nemá (tradiční medicína). Před konzumací ji nechte orazit (až na pokojovou teplotu, tedy pokud nemáte doma 40 stupňů). Neslévejte až do konce, nechte trochu a zbytek vody použijte například na pokojové květiny, zahrádku apod. Totéž platí pro proplachování - vodu nemusíte vylévat do odpadu, ale použijte jako zálivku ke květinám. 

Vodu spotřebujte maximálně do tří dnů, pak začne její účinek slábnout , i když by se neměla "kazit". Jste-li náruživý piják (šungitové vody), mějte a točte například dvě várky s odstupem dne až dvou. Opět dle Vašich potřeb a zkušeností.

Pro uchovávání vody nepoužívejte PET láhve, ale nejlépe čisté sklo!  

Pro slití nemusíte používat ani cedník či sítko, zejména pokud jste šungit dobře proprali, sléváte pomalu a ne úplně celou várku, a při výrobě šungitové vody byla nádoba něčím lehce zakrytá. 

Nyní založte novou várku.  Běžný postup je přímo v nádobě šungit propláchnout, vylít zbytek vody a zalít opět odstátou nebo vodou z přírodního zdroje.

Čas od času ale bude třeba štěrk důkladněji očistit, hodně zde záleží na tvrdosti a složení Vaší vody, jakožto cyklu použití, délce použití apod.

Poznámka: někteří uživatelé šungit neproplachují po každé várce, ale pouze slijí, doplní vodou a zhruba jednou za týden šungit vyčistí.


Čištění a životnost šungitu

Aby šungit zůstal účinný, je důležité jej pravidelně čistit. Kámen se totiž bude postupně "zanášet", podle použité vody se na něm mohou "vysrážet" také různé příměsi a složky vody. Šungit se pak může jevit jako "zrezivělý" nebo také "slizký" . To je v zásadě normální proces, který můžete zpomalit čištěním šungitu.

Proto doporučujeme alespoň jednou za týden kameny pročistit například v sítku, důkladně propláchnout, případně vyčistit čistým kartáčem nebo kartáčkem. 

Jednou za delší čas, řekněme za měsíc, můžete provést i větší očistu buďto pomocí roztoku jedlé sody, nebo opačně - ponořením do kyselého roztoku (voda s octem). Šungit zalijte vodu, zasypte sáčkem sody a nechte zhruba 6-12 hodin působit. Následně důkladně očistěte, propláchněte a opětovně používejte. Podobně můžete nechat působit octovou vodu, zde to může být kratší čas. 

Doporučuje se také šungit jednou za čas nechat "nabít" na přímém slunci, kdy výjimečně vyndáte kameny (štěrk) z vody, očistíte a necháte na sluníčku na vhodné podložce několik hodin "nabíjet".  Poté lehce opláchnete a založíte další várku. 


Životnost šungitu

Ačkoliv je šungit starý odhadem 2 miliardy let, a zdá se být věčný, při filtraci vody se časem jeho schopnosti postupně vyčerpávají. Souvisí to s postupným poškozováním a "zanesením" aktivního povrchu. Zde může částečně pomoci, když povrch zvětšíte a obnovíte například rozdrcením větších kousků (je nutná hrubá síla).

Štěrk v dostatečné síle obvykle vydrží několik měsíců (3-12), podle četnosti používání, způsobu čištění, vlastnostech filtrované vody apod. 

Jakmile příliš "zeslábne", bude nutno jej nahradit novým šungitem. To, že je už příliš vyčerpaný poznáte jednak podle kvality výsledku, jednak neuvidíte velkou aktivitu (bublinky apod.). A kameny budou mít výrazně jiný vzhled. Zase pozor - porovnávejte tvorbu bublinek s úvodními várkami, záleží na kvalitě, obsahu plynů a míře znečištění vody.  

Šungit nevyhazujte, osvědčilo se jej přidat například do květináčů nebo ke stromkům na zahradě, do půdy atd. Prostě jej vraťte přírodě.  


Používání a účinky šungitové vody

Šungitová voda je nejen skvělým způsobem, jak obohatit svůj pitný režim, ale také univerzálním pomocníkem v péči o zdraví, krásu i životní prostředí. Díky svým čistícím a harmonizačním vlastnostem najde široké uplatnění v každodenním životě. Ať už ji pijete, používáte při péči o pleť nebo dokonce v domácnosti, její benefity jsou mnohostranné. 

Pití šungitové vody – zdraví a energii
Jedním z nejčastějších způsobů, jak využívat šungitovou vodu, je její každodenní pití. Tímto způsobem můžete podpořit detoxikaci těla, posílit imunitní systém a zlepšit celkovou vitalitu. Šungit čistí vodu od škodlivých látek, jako jsou těžké kovy a chlor, a zároveň ji obohacuje o užitečné minerály.

Doporučuje se pít sklenici šungitové vody každé ráno na lačno. Tím podpoříte hydrataci organismu po noci a nastartujete metabolismus. Pro dlouhodobé účinky ji pijte pravidelně během dne. Můžete ji použít jako náhradu za běžnou pitnou vodu. 

Je také skvělá pro detoxikační kúry. Díky schopnosti odstraňovat toxiny a těžké kovy z těla podporuje očistné procesy organismu. 

Péče o pleť – přírodní tonikum pro krásu a zdraví pleti
Je vhodná pro všechny typy pleti, včetně citlivé, problematické nebo zralé pokožky. Díky své schopnosti čistit a detoxikovat nejen vodu, ale i pleť, má zklidňující, hojivé a regenerační účinky. Můžete ji použít jako přírodní pleťové tonikum. Stačí ji nanést na vatový tampon a jemně si očistit obličej ráno i večer. Pomáhá vyrovnat pH pleti, zklidňuje podráždění a zlepšuje regeneraci pokožky.

Pokud trpíte na podrážděnou nebo suchou pokožku, můžete použít šungitovou vodu jako obklad. Navlhčete měkký hadřík nebo gázu šungitovou vodou a přiložte na problematické místo. Její protizánětlivé účinky mohou pomoci zmírnit podráždění a podpořit hojení ran, ekzémů nebo akné. Má také přirozenou schopnost hluboce hydratovat pokožku, což je vhodné zejména pro suchou pleť. 

Vlasy - přírodní kondicionér
Stejně jako pro pleť, i pro vlasy má šungitová voda revitalizační účinky. Díky svým minerálům a čistícím schopnostem pomáhá vlasy posilovat, dodává jim lesk a chrání pokožku hlavy před podrážděním. Po umytí vlasů šamponem můžete vlasy opláchnout šungitovou vodou. To pomůže odstranit zbytky šamponu, zklidní pokožku hlavy a dodá vlasům přirozený lesk. Pravidelný oplach může také podpořit růst vlasů a omezit jejich lámavost. Pokud máte problémy s lupy, může pomoci zklidnit pokožku hlavy a obnovit její rovnováhu. Její antiseptické vlastnosti bojují proti přemnožení bakterií a plísní, které mohou způsobovat lupy.

Domácnost – čistá voda
Je skvělým pomocníkem také v domácnosti, kde může posloužit jako zdroj čisté vody nejen pro Vás, ale i pro Vaše zvířata a rostliny. Pokud chcete své rostliny obohatit o důležité minerály, zalévejte je šungitovou vodou. Rostliny budou lépe růst, budou zdravější a vitálnější. Šungitová voda jim pomáhá odolávat škůdcům a podporuje bohaté kvetení. Vašim čtyřnohým kamarádům také prospěje její pití. Pomůže jim posílit imunitu a podpořit zdraví jejich trávicího systému. Stačí naplnit misky šungitovou místo běžné vody z kohoutku. 

💡 TIP: Experimentujte a nabídněte Vašim mazlíčkům misky s kohoutkovou vodou a šungitovou vodou a uvidíte, kterou budou preferovat. Totéž můžete vyzkoušet u rostlin.  

Na cesty - hydratace a ochrana
Pokud často cestujete nebo se pohybujete v prostředí, kde nemáte přístup ke kvalitní pitné vodě, můžete si šungitovou vodu vzít s sebou. Stačí si připravit větší zásobu doma a nalít ji do přenosné lahve.


Šungitová voda je přírodní elixír zdraví s širokým spektrem využití. Její pravidelné pití podporuje detoxikaci, zlepšuje hydrataci a posiluje celkové zdraví. Můžete ji také použít v péči o pleť, vlasy nebo pro revitalizaci rostlin a pro domácí mazlíčky. Ať ji využijete jakýmkoliv způsobem, stane se neocenitelným pomocníkem pro zdravější a vyváženější život.

Nabídka - šungitový štěrk pro přípravu šungitové vody

Spinner
Cookies Cookies

S cílem poskytnout Vám nějaké ty zážitky u nás, máme zde malé pomocníky jménem Cookies. Ale nebojte, zcela respektujeme Vaše soukromí dle našich Zásad ochrany osobních údajů. Vaše přání je pro nás rozkazem - souhlas můžete kdykoliv změnit či zrušit. Tak co, dáte nám šanci vylepšit Vaše zážitky?

Souhlas můžete odmítnout zde.

Zde máte možnost přizpůsobit si nastavení souborů cookies v souladu s vlastními preferencemi.

S cílem poskytnout Vám nějaké ty zážitky u nás, máme zde malé pomocníky jménem Cookies. Ale nebojte, zcela respektujeme Vaše soukromí dle našich Zásad ochrany osobních údajů. Vaše přání je pro nás rozkazem - souhlas můžete kdykoliv změnit či zrušit. Tak co, dáte nám šanci vylepšit Vaše zážitky?